StiriDaca doriti sa va informati
O bombă cu ceas ticăie sub permafrostul din Siberia, ameninţând omenirea
Topirea permafrostului din Siberia poate duce la o ameninţare asupra omenirii, din cauza eliberării dioxidului de carbon şi al metanului din sol, în cantităţi colosale. Practic o bombă cu ceas sta îngropată sub permafrostul din emisfera nordică.
Dezgheţul permanent din Siberia ar putea însemna o veste bună pentru vânătorii de mamuţi, dar nu şi pentru restul lumii, din cauza eliberării din sol a peste 1.000 de giga tone din cele două gaze, potrivit TG Daily.
"Cum permafrostul acoperă 24% din suprafaţa emisferei nordice, dezgheţul semnificativ ar putea afecta zone vaste şi ar elibera giga tone de dioxid de carbon. Acest lucru are implicaţii majore pentru ecosistemele din regiune, precum şi pentru aspecte ale mediului uman.
De exemplu, instalaţiile de gaze naturale din regiune, precum şi instalaţiile electrice, drumurile, căile ferate şi clădirile sunt toate construite pe permafrost şi sunt vulnerabile în cazul dezgheţului. Deteriorarea acestei infrastructuri ar avea implicaţii economice evidente", a spus dr. Anton Vaks de la Universitatea Oxford.
Analiza perioadei din ultimii 400.000 de ani, arată ca o altă etapă a încălzirii globale cu doar 1,5 grade Celsius este suficientă pentru topirea permafrostului.
Metanul poate reprezenta o bombă cu ceas pentru încălzirea globală. S-au descoperit deja inflitratii de gaz metan pe fundul Mării Siberiei de Est, acesta fiind cel mai periculos gaz pentru producerea efectului de seră.
Autor: George Titus Albulescu
sursa: ziare.com