Descopera frumusetile RomanieiPartii De Ski
Descoperă frumuseţile României
Partii De Ski
Partiile sunt unele dintre principalele atractii ale statiunilor montane pe toata durata sezonului rece. Destinate atat practicantilor de sporturi de iarna avansati, cat si celor incepatori, acestea beneficiaza de dotari moderne precum transport pe cablu, nocturna, tunuri de zapada artificiala si de centre de inchirieri echipamente. Recomandam turistilor partiile Straja, Ranca, Clabucet si Cota 2000.
Partia de Ski Sovata
Pârtia de Ski Sovata este localizată în județul Mureș, în partea sud vestică a Munților Gurghiu. Aceasta se găsește foarte aproape de Stațiunea Sovata, situată pe cursul superior al Târnavei Mici și recunoscută pentru tratamentele balneare realizate cu ajutorul apei cu proprietăți tămăduitoare din Lacul Ursu.
Pârtia de schi aflată în administrarea proprietarului Cabanei REPAS este ocupată cu zăpadă aproape 6 luni pe an și reprezintă atracția oricăror categorii de schiori de la avansați la începători și are o lungime de 1200m cu diferența de nivel de 262 m pe traseul telescaunului.
Din Stațiunea Sovata până la pârtia de ski trebuie parcursă o distanță de aproximativ 8 km, însă accesul se realizează foarte ușor, pe un drum modernizat. Având în vedere că este singura din județ, Pârtia Sovata se bucura de un număr semnificativ de turiști pasionați de sporturile de iarnă, sosiți aici pentru a-și exersa aptitudinile. Se găsesc pe acest domeniu schiabil două părții: Pârtia Aluniș I și Pârtia Aluniș II.
Pârtia este dotată și cu o instalație de telescaun pe o distanță de 500 m cu o diferență de altitudine de 128 m precum și cu o instalație schi lift pe 200 m la partea de începători, fiind întreținută zilnic cu ratrac și tun de zăpadă.
Pârtia Aluniș I este o pârtie de dificultate medie, întinzându-se pe o lungime de aproximativ 1.100 metri și înregistrând o diferență de nivel de 300 metri. Pârtia Aluniș ÎI este destinată începătorilor în domeniul sporturilor de iarnă, având un grad minim de dificultate. Lungimea totală a acesteia este de 300 metri, iar diferența de nivel măsoară aproximativ 40 metri. Aceste două părții sunt omologate de Ministerul Turismului și, deși nu sunt deservite nici de tunuri de zăpadă artificială, nici de nocturnă, pârtiile de aici beneficiază însă de instalație de transport prin cablu, reprezentată de teleski, având o capacitate de a transporta 800 – 900 persoane. Echipamentele de ski necesare pot fi închiriate de la diversele centre existente în apropierea pârtiilor.
Pârtiile de aici găzduiesc an de an diverse tabere de iarnă și ski, iar în luna ianuarie se desfășoară și Serbările Zăpezii, ce suscita mult interes turiștilor aflați în stațiune în acea perioadă, prin diversele jocuri și concursuri organizate.
Denumire Partie |
Dificultate | Lungime [m] | Dif. Nivel [m] | Zapada artif. | Nocturna | Trans cablu |
Alunis I |
mediu | 1100 | 300 | Nu | Nu | Teleski |
Alunis II |
usor | 300 | 40 | Nu | Nu | Teleski |
Partia de Ski Campulung Moldovenesc
Pârtia de Ski Câmpulung Moldovenesc este situată în partea nord vestică a județului Suceava, la o altitudine de 621 metri, într-un peisaj superb de la poalele Munților Rarău, masiv ce beneficiază de un potențial turistic semnificativ, în special datorită panoramelor ce pot fi admirate în această zonă a Bucovinei.
Climatul montan specific zonei, caracterizat prin temperaturi medii anuale scăzute și precipitații ridicate pe timpul iernii, este perfect pentru practicarea sporturilor de sezon, stratul de zăpadă înregistrând anual la Câmpulung o grosime cuprinsă între 30 și 50 cm. Sezonul de ski durează aici aproximativ 4 luni pe an, din luna decembrie până în martie.
Deși se lucrează de ceva timp la modernizarea acestui domeniului schiabil în Câmpulung Moldovenesc, se pare că demersul pentru îndeplinirea promisiunilor și a obiectivelor propuse s-a dovedit a fi unul anevoios și lung, întrucât în perioada celor câțiva ani de când a fost demarat acest proiect nu s-au realizat foarte multe lucruri semnificative. Pe lângă ineficienta autorităților delegate să se ocupe de sarcină realizării proiectului de modernizare, o altă scuză pentru lucrările încă nefinalizate este și faptul că o mare parte din suprafața pe care vor fi desfășurate lucrările se găsește într-o proporție destul de mare pe domeniul unor arii naturale, protejate de lege, precum zona Munților Rarău și a Munților Giumalău, a Rezervației Pietrele Doamnei – Rarău sau a Rezervației Codrii Seculari Slătioara. Să sperăm însă că aceste lucrări vor fi cât de curând finalizate, întrucât aici se pare că va fi amenajat un domeniu schiabil întins pe o lungime de 4,7 km și deservit de o instalație de transport prin cablu modernă, reprezentată de o telegondolă. În Câmpulung Moldovenesc se găsesc în prezent două părții: Pârtia Runc și Pârtia Rarău, de nivele de dificultate diferite, potrivite pentru toți cei pasionați de sporturile de iarnă, de la începători la avansați. Pârtia Runc are un grad mediu de dificultate, întinzându-se pe o lungime de 430 metri și înregistrând o diferență de nivel de aproximativ 70 metri. Pârtia Rarău este recomandată începătorilor, având o lungime de 300 metri și o diferență de nivel de 20 metri. Ambele părții sunt deservite de teleski.
Partia de Ski Semenic
Pârtia de Ski Semenic este localizată în partea vestică a României, în Stațiunea Semenic, situată în munții al căror nume îl poartă. Domeniul schiabil din Munții Semenic reprezintă o adevărată mândrie pentru toți locuitorii județului Caras Severin, care iau cu asalt pârtiile de aici în fiecare weekend din timpul sezonului rece. Datorită climatului montan, caracterizat prin temperaturi foarte scăzute și datorită celor aproximativ 1400 metri altitudine la care sunt amenajate pârtiile, zăpada este prezentă aici în timpul sezonului rece în cantități însemnate, făcând astfel posibilă practicarea unor sporturi de iarnă de calitate.
Turiștii care vor să descopere frumusețea Semenicului și a pârtiilor sale, trebuie să știe că acestea se găsesc la o distanță de numai 35 km de Reșita, accesul rutier realizându-se printr-o rețea de drumuri ce pătrund adânc în interiorul masivului, fie dinspre Reșita, fie dinspre Caransebeș, distanta fiind aproximativ aceeași.
Se găsesc aici cinci părții, de nivele diferite de dificultate, atât pentru cei începători: Pârtia Casa Baraj – Văliug, cât și pentru cei avansați: Pârtia Slalom Uriaș, Pârtia Goznuţa, Pârtia Crucea de Brazi și Pârtia Semenic – Văliug, cea mai lungă pârtie în momentul de față de pe întreaga suprafață a țării. Toate acestea beneficiază de prezența instalației de transport prin cablu, reprezentată de telescaun și teleski.
Telescaunul ce se găsește în stațiune este primul construit în țara noastră de uzinele din Reșita și are o lungime de 2972 metri, întinzându-se între Localitatea Văliug și Vârful Piatra Groznei. Doar Pârtia Casa Baraj, de lângă Lacul Gozna din localitatea Văliug are instalație de nocturnă și tunuri de zăpadă artificială.
Partia de Ski Durau
Pârtia de Ski Durau este situată pe teritoriul județului Neamț, în Stațiunea Durau, la o altitudine de aproximativ 800 metri, pe unul dintre versanții Masivului Ceahlău, beneficiind de peisaje montane inedite, ce îi impresionează mereu pe vizitatori.
Pârtia din Stațiunea Durau reprezintă o destinație de vacanță ideală în perioada sezonului rece, atât pentru nemțeni, cât și pentru cei ce sosesc aici din județele învecinate. Turiștii găsesc în această zonă a Munților Ceahlău o locație perfectă pentru toate sporturile de iarnă, de la săniuș la ski. Având în vedere nivelul său scăzut de dificultate, Pârtia Durau este potrivită pentru toți cei pasionați de sporturile de iarnă, în special pentru începători. Având în vedere climatul montan favorabil, stratul de zăpadă de aici îi mulțumește mereu pe cei sosiți în stațiune, sezonul de ski întinzându-se pe patru luni, din decembrie până în martie. Pârtia Durau este deservită de instalație de transport prin cablu, reprezentată de teleski. Nu se găsesc aici nici instalație de iluminat nocturnă și nici de tunuri de zăpadă artificială, însă acest lucru nu reprezintă un impediment pentru turiști, dovada fiind numărul mare de persoane prezente pe pârtie, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului rece.
Cei care sunt interesați de această locație trebuie să știe că accesul către pârtie se realizează foarte ușor, aceasta fiind localizată în partea nord vestică a Munților Ceahlău, la o distanță de aproximativ 15 km de Lacul Izvorul Muntelui, lac de acumulare format pe Raul Bicaz.
Partia de Ski Borsec
Stațiunea Borsec este situată din punct de vedere geografic în centrul lanțului Carpaților Orientali, în partea de nord a județului Harghita, într-o depresiune intramontană cu o înălțime medie de 880 metri, înconjurată de Munții Bistriței, Munții Călimani și Munții Ceahlău, ce oferă peisaje panoramice de neuitat și de asemenea posibilitatea practicării în zona a sporturilor de iarnă.
Spațiul special amenajat pentru sporturile din sezonul rece de la Borsec a fost inaugurat în urmă cu doi ani, în urma unui proiect desfășurat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Un mediu modern de petrecere a timpului liber pe perioada iernii, Pârtia Borsec dispune de prezența unui restaurant în apropiere, unde vizitatorii se pot relaxa și pot servi preparate tradiționale de sezon. Există și spații de cazare pentru turiștii sosiți aici, situate la o distanță de maxim 700 de metri de pârtie.
Pârtia din Stațiunea Borsec dispune de trei piste amenajate, toate deservite cu teleski și cu centre speciale de închiriere, de unde turiștii își pot închiria echipamentele necesare pentru practicarea sporturilor de sezon. Pârtia principală din Borsec, Speranță, este dotată cu nocturnă și cu tunuri de zăpadă artificială, iar gradul său de dificultate este mediu. Pantă pârtiei are o înclinare de 21% în zona superioară, iar în zona de sosire este aproape plană, aceste detalii recomandând-o ca fiind o pârtie de dificultate medie. Pe lângă această, mai este amenajata Pârtia Prichindel, deservită de asemenea cu instalație de teleski, ce poate fi folosită de către începători. Aceasta nu este dotată momentan cu nocturnă și nici cu tunuri de zăpadă. A fost amenajata în Borsec și o pârtie pentru profesioniști, ce are o înclinație de 31% și o lungime de 725 metri. Aceasta beneficiază și ea de serviciul telescaunului, însă nu este dotată cu nocturnă și tunuri de zăpadă.
În afara celor trei părții omologate, există în Borsec și pârtii mai vechi, că de exemplu Făget și Făgețel, neomologate, însă folosite de localnici pentru ski și mici părții pentru săniuș.
Partia de Ski Clabucet
Stațiunea Predeal are părții foarte cunoscute și frecventate de turiști de toate vârstele, începători dar și profesioniști, cele mai multe dintre aceste părții având un grad de dificultate ușor și foarte ușor, toate fiind situate în zona Clăbucet.
Singura pârtie mai dificilă din zona Clăbucet este Subteleferic, a cărei lungime este de 1200 de metri, cu o diferență de nivel de 350 de metri și cu înclinația de 31%.
Pârtia Cocoșul este tot o pârtie de nivel mediu, de 2250 de metri lungime, 394 de metri diferența de nivel și o înclinație de 18%.
Pârtia Clăbucet este o pârtie de nivel mediu, de 2100 de metri lungime și o diferență de nivel 20%.
Pârtia Clăbucet sosire este o pârtie ușoară, cu instalații de zăpadă artificială și iluminat nocturn. Are o lungime de 800 de metri, diferența de nivel de 160 de metri și înclinația de 20%.
Pârtia Clăbucet Variantă este tot o pârtie ușoară, de 790 de metri lungime, 160 de metri diferența de nivel și o înclinație de 20%. Și aceasta pârtie beneficiază atât de zăpadă naturală, cât și de zăpadă artificială.
Foarte ușoară este și Pârtia Clăbucet Școală, cu o lungime de numai 200 de metri și o diferență de nivel de 30 de metri și cu înclinația de 15%.
Subteleferic inferior este tot o pârtie foarte ușoară, de 670 de metri lungime, o diferență de nivel de 45 de metri și înclinația de 7%.
Pârtia Clăbucet 3 este de nivel mediu, de 320 de metri lungime și înclinația de 31%.
Partia de Ski Sinaia
Sinaia, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, se prezintă vizitatorului, cu un bogat trecut cultural și social. Amplasată pe Valea Prahovei, la poalele Munților Vârful cu Dor, Furnica și Piatra Arsă, stațiunea este căutată în special de iubitorii sporturilor de iarnă din Capitală, pentru pârtiile de ski de aici. Distanța de numai 122 de kilometri dintre Sinaia și București poate fi parcursă destul de rapid cu mașina, astfel că în numai două ore de la ieșirea din casa poți ajunge pe pârtie.
Posibilitățile de a te distra la Sinaia sunt nenumărate. Dacă vrei aventura maximă încearcă să cobori pârtia Carp. Pornind de la Cota 2000, aceasta ajunge până la Cota 1.400. Transportul pe cablu este asigurat de vechea telecabina, încă în funcțiune, dar și de un telescaun modern, inaugurat în luna februarie 2006. Pista este recomandată însă numai schiorilor foarte experimentați, riscul unor accidente fiind destul de mare. Există totuși o variantă mai ușoară, care coboară pe Drumul de Vară, adevăratul regal se ține însă în Valea Dorului.
Cele trei piste, deservite de un telescaun, au ca punct final o cabană ce atrage ca un magnet. În zilele cu cer senin, turiștii lasă deoparte schiurile și se întind la soare, în căutarea unui bronz cât mai evident, care să îi facă invidioși pe colegi și vecini. Este supranumită și Perla Carpaților pentru peisajele superbe și pentru condițiile deosebite mai ales pentru sporturile de iarnă. Toate pârtiile din stațiune sunt deservite de transport pe cablu (teleschi/telescaun) accesibile cu telecabina Sinaia Cota 1400-Cota 2000. Stratul de zăpadă căzut iarna persista de la sfârșitul lui septembrie până la sfârșitul lui martie.
În centrul stațiunii Sinaia, la sud de hotel Montana, se afla telefericul. De aici se poate porni într-o călătorie cu telefericul până în vârful muntelui, de unde se poate admira întreaga panoramă a stațiunii. De asemenea, la Sinaia se pot practica: schi fond – pârtia de pe Platoul Bucegi, cu o lungime de 8 km și o diferență de nivel de 100m; săniuș – pârtia “Drumul Vechi – Cota 1300″ cu o lungime de 300m, o diferență de nivel de 60m și pista de bob; “Furnica – Sinaia”, pârtie amenajată pentru competiții, cu o lungime de 1.500m și o diferență de nivel de 30m; bob și sanie – concursuri de bob, sanie și skeleton se desfășoară pe o pârtie specială, situată în partea de vest a stațiunii, spre șoseaua ce urca la Hotelul Alpin – Cota 1.400, pârtia are o lungime de 1.500m. Diferența de nivel intre punctul de plecare și punctul de sosire este de 134m. Pârtiile de ski alpin au o lungime totală de 11.500m, cu grade de dificultate diferite mergând de la albastru (ușor) până la negru și roșu (dificil și mediu). În perioada 15 decembrie – 15 aprilie funcționează școlile de ski care organizează cursuri atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Partia de Ski Poiana Brasov
Pârtia de ski Poiana Brașov, situată la o distanță de 15 km de centrul Orașului Brașov, se număra printre cele mai moderne domenii schiabile din România, fiind o locație preferată de foarte mulți turiști care sosesc într-un număr impresionant în fiecare iarnă la Stațiunea Poiana Brașov.
Pe lângă faptul că este cea mai renumită stațiune din România în care se practică sporturile de iarnă, Stațiunea Poiana Brașov este în același timp și un important centru turistic internațional. Istoria sporturilor de iarnă a început aici în urmă cu mai mult de 100 de ani, când a avut loc în anul 1906, primul concurs de ski din România.
Au fost realizate recent mai multe investiții în domeniul schiabil de la Poiana Brașov, acesta crescând destul de mult, de la 12 km la 24 de km. Au fost de asemenea modificate și îmbunătățite pârtiile vechi, au fost amenajate încă două instalații de transport pe cablu, pe lângă cele deja existente și a fost construit un sistem cu tunuri de zăpadă artificială, disponibil pe întreaga suprafață a muntelui pe care sunt amenajate pârtiile. Pârtiile sunt prevăzute cu panouri de semnalizare, indicatoare și aproape 3000 metri de plase, conform normelor de siguranță europene.
Masivul Postavaru, care înconjoară aproape jumătate din Stațiunea Poiana Brașov oferă zone schiabile renumite pentru frumusețea peisajelor ce pot fi surprinse aici. Domeniul schiabil din Poiană Brașov se bucura de prezență a 10 părții, atât pentru începători, cât și pentru cei avansați. Pârtia Drumul Roșu, cu o lungime de 4600 metri, Pârtia Bradul de 465 metri și Pârtia Stadion, de 325 metri sunt părții de dificultate ușoară. Pârtiile Sulinar, Kanzel 1 și Subteleferic 1 sunt părții de o dificultate medie, iar pârtiile Lupului, Kanzel 2, Ruia și Subteleferic 2 sunt recomandate doar practicanților specialiști în sporturile de iarnă, întrucât au un grad de dificultate foarte ridicat. Sporturile de iarnă pot fi practicate aici chiar și noaptea, întrucât este amplasată și o instalație de nocturnă, lângă Pârtia Bradul. Pârtiile din Poiană Brașov sunt deservite de asemenea de telecabina, telegondola și teleski.
Partia de Ski Gura Humorului
Pentru cei dornici de ceva mai multă adrenalina, vă invităm să veniți iarna în Bucovina, unde puteți schia pe una dintre cele mai noi părții din România. Construită printr-un proiect european, pârtia de Ski Șoimul a fost inaugurata pe data de 6 februarie, 2010. Cu o lungime de 1,47 km și o lățime de aproximativ 8 m, pârtia are un grad de dificultate ridicat, fiind recomandată, în special, celor care deja știu să practice un astfel de sport. Tot traseul pârtiei beneficiază de instalație nocturnă de iluminat cu stâlpi, ce posedă câte două reflectoare a câte 400W fiecare.
Pentru cei care nu știu să schieze, le propunem să facă o plimbare cu telescaunul, unde pot admira priveliștile zonei de la înălțime. La baza pârtiei, vă așteaptă căsuțele de lemn unde vă puteți adăposti de frig și să vă încălziți cu un ceai sau să serviți mâncăruri bucovinene
Partia de ski Paltinis
Stațiunea Păltiniș este situată la cea mai înaltă altitudine din țară (1450 m) și totodată prima stațiune montană din România (1894).Cea mai importantã pârtie de schi din județ rãmâne pârtia Oncești, de la Păltiniș, cu o lungime de 1
Stațiunea Păltiniș este situată la cea mai înaltă altitudine din țară (1450 m) și totodată prima stațiune montană din România (1894).Cea mai importantã pârtie de schi din județ rãmâne pârtia Oncești, de la Păltiniș, cu o lungime de 1.150 de metri.
În timpul iernii, Păltinișul este una din stațiunile favorite pentru sporturile de iarnă, oferind multe părții de schi de dificultăți diferite. Schiorii au la dispoziție un telescaun (pe o distanță de 1025 m și o diferență de nivel de 241 m), un teleschi (pe o distanță de 410 și o diferență de nivel de 138 m) și o instalație pentru nocturnă .
Stratul de zăpada se menține cca. șase luni recomandând Păltinișul pentru sporturile de iarnă. Pârtia de schi de pe Muntele Oncești dispune de telescaun, teleschi și baby - lift. Stațiunea dispune de vile, hoteluri, restaurante, baruri, club, bibliotecă.
Pârtii de ski Păltiniș
- Pârtia de ski Oncești - este o pârtie de schi fond, având un grad de dificultate scăzut.
Date tehnice:
Dificultate: ușor
Lungime: 5.000 m
Diferența de nivel: 275 m
Nocturnă: nu
Zăpada artificială: nu
- Pârtia de schi Oncești 2 - este o pârtie de coborâre, având un nivel de dificultate scăzut.
Teleschiul Dăneasa este amplasat în continuarea telescaunului, în direcția văii Dăneasa. Lung de 409 m, cu o capacitate de 360 schiori pe oră, deservește pârtia amenajată Oncești 2.
Date tehnice:
Dificultate: ușor
Lungime: 450 m
Lățime medie: 25-35 m
Diferența de nivel: 38 m
Pantă: 9%
Nocturnă: nu
Zăpada artificială: nu
Transport: teleschi
- Pârtia de schi Oncești 1 - este o pârtie de coborâre, având un nivel de dificultate mediu.
Telescaunul Păltiniș - vf. Oncești construit în marginea sud-vestică a stațiunii, face legătura cu vf. Oncești (1.713) m și deservește cea mai mare pârtie amenajată. Are o lungime de 1.052 m, este prevăzut cu 52 scaune duble și are o capacitate de 360 persoane pe oră. Timpul de urcare este de 7 minute, iar tariful este 5 lei.
Date tehnice:
Dificultate: mediu
Lungime: 1.150 m
Lățime medie: 35 m
Diferența de nivel: 241 m
Pantă: 22%
Nocturnă: da
Zăpada artificială: nu
Transport: telescaun
- Pârtia de schi Gaujoara - este o pârtie de schi fond, având un grad de dificultate scăzut.
Date tehnice:
Dificultate: ușor
Lungime: 3.600 m
Diferența de nivel: 175 m
Nocturnă: nu
Zăpada artificială: nu
- Pârtia de schi Dealul Poplacii - este o pârtie de schi fond, având un grad de dificultate scăzut.
Date tehnice:
Dificultate: ușor
Lungime: 2.200 m
Pantă: 4%
Nocturnă: nu
Zăpada artificială: nu
- Pârtia de schi Dăneasa - este o pârtie de schi fond, având un grad de dificultate scăzut. Pârtia este deservită de un teleschi cu lungimea de 410 m și diferența de nivel de 138 m. Capacitatea este de 360 persoane pe oră, iar timpul de urcare este de 9 minute.
Date tehnice:
Dificultate: ușor
Lungime: 2.00 m
Diferența de nivel: 145 m
Nocturnă: nu
Zăpada artificială: nu
- Pârtia de schi Santa - este o pârtie de schi fond, având un grad de dificultate scăzut.
Date tehnice:
Dificultate: ușor
Lungime: 3.000 m
Nocturnă: nu
Zăpada artificială: nu
Mai poţi citi şi...
- COMOARĂ din secolul XVI, descoperită de un bărbat
- Afacerile românilor întorşi din străinătate
- Coloana Infinitului
- Ţara noastră a fost inclusă în a doua semifinală a concursului Eurovision